Twee top herfstwandelingen in de Hoge Venen!

De herfstvakantie is daar en je bent nog op zoek naar een mooie herfstwandeling? Wel in deze blog lees je alles over mijn twee favoriete herfstwandelingen in de Hoge Venen. Zet die wandelschoenen maar al klaar! Met deze twee wandelingen heb je snel een dagje Ardennen gevuld.

Brackvenn

Het Brackvenn ligt nabij de Duitse grens, tussen Eupen en Monschau (D). Het is één van de absolute parels van de Hoge Venen. Eigenlijk kan je dit gebied in gelijk wel seizoen bezoeken, maar tijdens de herfst is het toch zeer bijzonder, dan kleurt het veenlandschap namelijk prachtig goudgeel.

Het landschap van het Brackvenn is een gevolg van duizenden jaren veenvorming, het is een lappendeken van heide, vennetjes, veegmosbuilten, lage struiken, berken, enz. Al deze natuurpracht wordt met elkaar verbonden via een netwerk van knuppelpaden.

Naast de natuurpracht vind je in noordoostelijke hoek de “Kaiser Karls Bettstatt”. Dit is een van de weinige megalieten die je in België kan bewonderen. De grootste van de twee rotsblokken is vijf meter lang en twee meter breed.

Voor zij die er graag vroeg op uittrekken: sinds kort is ook een familie bevers actief in een van de beekjes van het Brackvenn. Rond de bovenloop van de Getzbach vind je verschillende beverdammen en meertjes. Zij die niet bij ochtenddauw of avondschemer op pad willen, ook overdag kan je de knaagsporen waarnemen of de grote bomen die omgeveld zijn, met rondom knabbelschilfers.

Welke wandeling?

Het Brackvenn wordt doorkruist door twee bewegwijzerde wandelingen, maar geen van deze wandelingen beperkt zich tot het eigenlijke Brackvenn. De beste manier om een mooie indruk te krijgen van het ven, doe je door zelf je route uit te stippelen. Parkeren doe je best aan de linkerkant van de weg als je op de N67 richting Monschau rijdt (zie kaartje hieronder). Aan de overkant van de weg kan je een lusvormige wandeling volgen die recht in het veengebied loopt. Reken op circa 1,5uur om de lus te vervolledigen.

 

Voor zij die meer pit in de benen hebben: aan Haus Ternell start een bewegwijzerde wandeling van 21km. Je volgt de paaltjes met een opstaande rode rechthoek, de wandeling neemt je mee door het Hertogenwoud, het Brackvenn en delen van de valleien van de Helle en Getzbach.

Getzbach - Helle

Vlakbij het Brackvenn vind je de valleien van de Getzbach en de Helle, twee van de mooiste rivieren van België. Zoals je hierboven reeds kon lezen ontspringt de Getzbach in het Brackvenn, vandaar baant het bruine veenwater zich een weg door het reliëfrijke boslandschap tot het uitmondt in de Vesderstuwdam nabij Eupen. De Helle is een zijrivier van de Verder en ontspringt nabij Baraque Michel en mondt uit in de Vesder nabij Eupen. De rivier was lange tijd een natuurlijke grens met Duitsland (let tijdens de wandeling op de vele grenspalen).

Parkeren doe je best aan Haus Ternell, een voormalig jachthuis dat gelegen is langs de N67, vlakbij het Brackvenn (zie kaartje). Vanaf hier start de zogenaamde “twee-rivierenwandeling”, een pittige wandeling van ca. 8km. Eerst duik je via het Osthertogenwald de vallei van de Helle in, om nadien terug uit het dal te klauteren en af te dalen in de vallei van de Getzbach, een van de meest gefotografeerde rivieren van België. De vallei van de Getzbach is vrij duister, met steile wanden. Eens je het houten brugje gepasseerd bent, wandel je via uitgestrekte vlakten vol sparren terug naar het jachthuis. Reken snel op 3 uur wandelen.

 

Nuttige links

Next
Next

Mijn favoriete heidegebieden