Mijn favoriete heidegebieden

Het is weer zo ver, de heide staat in bloei!

De zomer is mijn minst favoriete periode om te fotograferen: zeer vroeg uit de veren voor een zonsopgang en vaak een weinig interessante blauwe hemel ‘s avonds. Maar elk jaar kijk ik reikhalzend uit naar eind augustus, wanneer de heide opnieuw prachtig paars kleurt. In deze blog geef ik jullie mijn drie favoriete heidegebieden, stuk voor stuk een bezoekje waard! De heidegebieden staan in bloei vanaf half augustus tot half september, zeker eind augustus kan je overal genieten van een overweldigende purperen hei.

De Kalmthoutse Heide

Het grootste en waarschijnlijk ook het bekendste heidegebied van België. De Kalmthoutse heide ligt in het uiterste noorden van België, vlakbij de grens met Nederland. Naast de natte en droge heide vind je er ook verschillende vennen, zandvlaktes en duinen en dennenbossen. Voor je de heide bezoekt, controleer je best eerst het brandgevaar! Bij lange droge periodes is het namelijk niet altijd toegestaan om de heide te bezoeken.

 

Bereikbaarheid

Je kan de Kalmthoutse heide bereiken via een drietal toegangswegen:

  • de Vroente, Putsesteenweg 129 Kalmthout

  • Parking Noord, Verbindingstraat 7, Kalmthout

  • Parking Zuid, Frans Raatstraat (einde), Kalmthout

Parking Noord en Zuid bevinden zich vlakbij het Stappersven, het grootste ven van het natuurpark. De Vroente ligt meer in het zuiden nabij het ven “De Putse Moer”. Je vindt er een bezoekerscentrum en een kleine brasserie vlakbij de parking. Omdat de verschillende toegangswegen nogal ver uit elkaar liggen (reken maar 20min met de wagen) kijk je best op voorhand welke toegangsweg je neemt voor jouw wandeling.

Ben je op zoek naar de meest fotogenieke locaties? Dan parkeer je best in de Korte Heuvelstraat (Kalmthout), hier rij je bijna de heide binnen en ben je vlakbij de hoge brandtoren. De parkeerplaatsen zijn hier zeer beperkt dus je komt best vroeg genoeg.

Zicht vanop de brandtoren

Mijn favoriete wandelingen

Wandelpad Libel

Dit is het populairste wandelpad van het natuurpark. De lus is net geen 5km en brengt je langs alle biotopen. Vanaf de Vroente wandel je via het ven “De Putse Moer” naar de uitgestrekte heidevlaktes. Langs deze wandeling kom je de 25m hoge brandtoren tegen en wandel je terug via het bos en enkele duinen.

Wandelpad Schaap

Wil je liever een meer uitdagende wandeling, dan is deze misschien wel iets voor jou. De wandeling is ca. 8.5km en je bent er al gauw 2 uur zoet mee. De les brengt je langs verschillende duinen, door de heidevelden en langs verschillende velden. Ook hier passeer je de oevers van de “Putse Moer”. Voor zij die een extra uitdaging zoeken, langs de oevers bloeit in augustus het kleine vleesetende plantje zonnedauw. Nadat je helemaal tot in de kern van Kalmthoutse Heide bent gewandeld keer je ook hier terug via de hoge brandtoren.

De Teut

In het midden van Limburg vind je het natuurgebied De Teut. Samen met Ten Haagdoorn vormt de Teut het grootste heidegebied van Limburg. Het volledige natuurgebied bestaat uit een afwisseling van beekdalen, vennen, duinen, bossen en heideterreinen. In tegenstelling tot de Kalmthoutse Heide vind je hier heel wat reliëf in het landschap.

 

Bereikbaarheid

Je kan de Teut via verschillende toegangswegen bereiken, maar de mooiste heideterreinen vind je aan het eind van de Holsteenweg. Vanaf de parking kan je een zandpad volgen dat je rechtstreeks naar het grootste ven brengt.

Parkeerplaats: Holsteenweg 29, Zonhoven

Zandpad naar het heidegebied

Mijn favoriete wandeling

Groene lus

Voor de mooiste wandeling in de Teut volg je best de groene wegwijzers. De wandeling brengt je naar de hoogste punten in het natuurgebied waar je een prachtig zicht hebt over de heidegebieden. De wandeling loopt naar de top van de Teutheuvel waar je een prachtig panorama hebt over de vennen. Deze locatie werd verkozen tot een van de mooiste plekjes van de Lage Kempen.

De groene lus is ongeveer 4,3km lang en loopt grotendeels over brede zandpaden. Het aantal wandelingen in de Teut is beperkt, het kan er dus best druk zijn tijdens de heidebloei.

De Mechelse Heide

Het laatste van mijn favoriete heidegebieden is de ‘Mechelse Heide’. De Mechelse Heide is één van de zes toegangspoorten tot het Nationale Park Hoge Kempen en staat naast de Kalmthoutse Heide gekend als één van de grootste heidegebieden van Vlaanderen. De Mechelse heide ligt op de oostelijke rand van het Kempisch plateau en herbergt naast heide ook verschillende berkenbossen en (verlaten) zandgroeves. Verwacht je aan stevige klimmen, met prachtige vergezichten.

 

Bereikbaarheid

De Mechelse Heide is een zeer groot gebied, met verschillende toegangswegen. De meeste wandelingen starten vanaf parking ‘t Salamanderke, J. Smeetslaan 280, Maasmechelen.

Geen zin om te wandelen en wil je onmiddellijk naar de hotspots? Dan parkeer je best langs de “Weg naar Heiwick”, vanaf hier start een wandelpad dat je snel tot de mooiste stukken brengt.

Mijn favoriete wandeling

Gele lus

Deze wandeling start bij parking ‘t Salamanderke en is ongeveer 5.5km lang. Het is de ultieme heidewandeling en brengt je snel langs de mooiste heidegebieden. Het gebied staat gekend voor de aanwezigheid van teken, je draagt best een lange broek en een insectenwerend middel is ook geen overbodige luxe in de zomer.

Blauwe lus

De blauwe lus start op dezelfde plaats als de gele en is een kleine 5km lang. Wil je deze route wandelen dan voorzie je best stevige stapschoenen. De wandeling neemt je mee naar het hoogste punt van het park op 104m. Vanop dit uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over de Maasvallei en de Hoge Kempen. Je wandelt onder andere door de heide maar ook langs het “Ven onder de Berg”. Dit ven is volledig begroeid met veenmossen, blijf echter mooi op het wandelpad. De veenmossen zijn namelijk erg kwetsbaar, er overheen lopen kan jaren lang sporen nalaten!

Previous
Previous

Twee top herfstwandelingen in de Hoge Venen!

Next
Next

Mijn haat-liefde verhouding met IJsland III